Facebook data

Going Vertical
Publicerad torsdag 25 mars 2010 av Andreas LinnellInnehåll / RecensionerGoing Vertical, en ny dokumentär som gräver lite djupare i shortboardrevolutionens rötter, hade världspremiär igår i Sydney och Surfsveriges filmexpert bjöd naturligtvis in sig själv för att snacka deep V bottoms och Pipeliners med levande legender som Bob McTavish, Mike Hynson och Dick Brewer.

I princip alla surfare känner till att någon gång i slutet av 60-talet hände något som fick surfare världen över att börja såga ner sina gamla longboards till mer hanterliga dimensioner. Vissa har säkert dessutom hört historien om hur Bob McTavish, inspirerad av George Greenoughs vertikala surfing på sin kneeboard, hjälpte Nat Young plocka hem världsmästerskapet i San Diego '66 med tidigare osedd agressivitet och stil. Och har du även sett slutsekvensen i Witzigs film Hot Generation, där McTavish och Young surfar skiten ur Hawaiianerna på Honolua Bays gröna väggar och sedemera fick Brewer att prompt plocka fram sågen för att stympa Gerry Lopez nya bräda, då har du ett ganska gott begrepp om förändringen som då skedde. En förändring som direkt har lett till att gremmies idag surfar lika mycket ovanför vågen som på den.

Dick Brewer. Foto: Andreas Linnell.

Dick Brewer. Foto: Andreas Linnell.


Det handlar den här filmen om. Men det intressanta för surfnördar som jag själv är att den bjuder på två helt olika versioner av vad som hände - McTavishs version samt Brewers version. Vilken version som är den rätta har det tvistats om i över 30 år, och för första gången söker någon inte bara reda ut begreppen utan gör det dessutom med ambitiösa och djuplodande intervjuer med alla inblandade. Och - fick jag reda på när jag satt och mös i biosalongen - varken McTavish eller Brewer hade en aning om vad den andra hade sagt; båda såg filmen för första gången samtidigt som jag och alla andra på premiären!

Bob McTavish. Foto: Andreas Linnell.

Bob McTavish. Foto: Andreas Linnell.


Filmen är välproducerad och bjuder på rikligt med fantastisk surfing från en omtumlande och sägenomspunnen period i surfingens historia. Arkivfotot är brilliant och sanslöst omfattande, och händelserna backas ständigt upp med kommentarer och intervjuer från surfhistoriker som Steve Pezman och Sam George, samt legender i form av Bob Cooper, Gerry Lopez, Kelly Slater, Wayne Lynch, Greg Noll osv. Och för att hålla tempot uppe kontrasteras händelserna i vattnet för 30 år sen med vart det har lett oss i form av riktigt radikala kollage av dagens surfing. Det enda minuset står tyvärr Art Directorn för, som lyckas paketera en annars solid upplevelse i ett smaklöst fodral. Nåväl.

Going Verticalt är måhända inte en film för alla, och den är inte lika polerad och välproducerad som Stacy Peraltas skate och surfdokumentärer på senare tid, men fotot är både unikt och i världsklass. Och med tanke på huvudpersonernas stigande ålder så är det nu eller aldrig, annars sitter vi där med bara spekulationer till tröst.

Betyg: 4 av 5.

goingvertical.info


 
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!